Görögkatolikus Kegy- templom, Máriapócs

A történelmi Magyarország egyik legnevesebb búcsújáróhelye Máriapócs. A település neve összeforrt Mária nevével, akinek csodatévő ikonját 1675-ben Papp István, a helyi görög katolikus pap öccse festette. 1696. november 4-e és december 8-a között az akkor még fából épült templom ikonja könnyezett. Ezt a képet I. Lipót császár Bécsbe vitette. A második kegyképet az első Bécsbe szállítása során festették. Tisztelete 1715-ben és 1905-ben történt könnyezése révén vált általánossá nemcsak a magyar görög katolikusoknak, hanem a környező országok hívei számára is. Ez a kegykép kétszeri könnyezésével és nagyon sok csodás eseménnyel bizonyította, hogy – a népének szavaival élve – a „Máriapócsi templom kegyelmek helye”.

A kegytemoplom

A kegytemplom 1731-től 1756-ig épült, mai formáját a tornyok elkészültével 1856-ban nyerte el. XII. Pius pápa 1948-ban „Basilica Minor” rangra emelt. A templom építése idején Olsavszky Mihály munkácsi püspök telepítette le Máriapócson a bazilita szerzeteseket, akiknek kolostora a kegytemplom mellett található. Máriapócs történelmének kiemelkedő napja 1991. augusztus 18., amikor a Magyarországot meglátogató II. János Pál pápa bizánci szertartású Szent Liturgiát végzett magyar nyelven a kegykép előtt.

Máriapócson évente közel 30 búcsút tartanak. A legtöbb zarándok a Mária-ünnepekre, a Nagyboldogasszony- és Kisasszonynapi búcsúkra érkezik. Megszámlálhatatlan azoknak a száma, akik az év más napjain jönnek, hogy ebben a csendes, megszentelt környezetben ideális körülmények között lelki megújulást, szellemi és testi felfrissülést találjanak. 2005-ben Dr. Erdő Péter bíboros kegyhelyünket nemzeti szentéllyé nyilvánította.
2010-ben befejeződött a templom történetének eddigi legnagyobb felújítása, és épül az 1696-ban itt állt ruszin stílusú fatemplom másolata. A kegytemplom szomszédságában található monostorban a nagy múltú rend és a zarándokhely színes életéről láthatunk kiállítást. Máriapócs kiváló kiindulópontul szolgál Szatmár és Bereg csodálatos természeti és kulturális értékeinek felfedezéséhez is.
A Kegytemplom kora reggeltől estig szabadon látogatható, előzetes bejelentkezés esetén vezetést biztosítunk.
Minden nap 17 órakor van Szent Liturgia templomunkban.

A lelkigyakorlatos- és zarándokház

Az 1999-ben épült ház feladata kettős: szállást és étkezést biztosít az ide érkező zarándokok számára, illetve lelkigyakorlatokat, továbbképzéseket, konferenciákat szervez, helyet ad más szervezetek és intézmények bibliai értéket hordozó programjainak és rendezvényeinek. Természetesen civil programokat is látunk.
Rendelkezésre áll egy 100 személy befogadására alkalmas előadóterem, egy húszfős tanácsterem és kápolna.
120 fő számára tudunk szállást biztosítani: 40 személynek kétágyas, fürdőszobás szobában, 80 főnek két nagy alapterületű, igényesen kialakított, közös zuhanyzós zarándokszálláson a második emeleti tetőtérben.
Egyidejűleg 110 fő számára van étkezési lehetőség (külön igény szerint összeállított menüvel is). Szállóvendégeink mellett a csak étkezésre jelentkező zarándokokat, kirándulókat is tudjuk fogadni.
Lelki programjaink iránt érdeklődőknek szíves figyelmébe ajánljuk honlapunkat: www.mariapocsi-zarandokhaz.hu.

www.mariapocskegyhely.hu